Я живу у квартирі. Як я можу зменшити ризик зараження COVID-19?

На початку карантину самоізоляція вважалася найбільш ефективним способом запобігання зараженню COVID-19. 
Проте чи настільки безпечно у квартирах? Чи можна заразитися, якщо ваш простір обмежений особистими квадратними метрами, сходовим майданчиком, де ви забираєте замовлення у кур’єра, та ліфтом?
Розглянемо це питання докладно.

Відтоді ми дізналися більше про те, як SARS-CoV-2, вірус, що викликає COVID-19, поширюється через повітря, яким ми дихаємо, усі почали говорити про важливість хорошої вентиляції в різних умовах.

Ось речі, які ви можете зробити, щоб мінімізувати ризик підхопити вірус, якщо живете у квартирі.

1. Уникайте погано провітрюваних приміщень.
Окрім вакцинації, першим кроком до мінімізації ризику зараження вірусом є уникання погано провітрюваних приміщень.
Сходові майданчики, коридори, холи, інші спільні приміщення вашого багатоквартирного будинку можуть стати місцем зараження, якщо в них перебували особи з COVID-19.

2. Поцікавтеся якістю вентиляції у допоміжних приміщеннях.
Можливо у вашому будинку облаштовані комори, є спільні закриті балкони або лоджії, приміщення, де розташовані сміттєпроводи. У житлових комплексах комфорт та бізнес-класу для мешканців облаштовують лаунжі, спортклуби, пральні, коворкінги. 
Щоб уникнути зараження у цих просторах потрібно подбати про ротацію відвідувачів, забезпечити провітрювання або посилену роботу механічної вентиляції.

3. Як працює вентиляція у вашому підземному паркінгу?
Згідно з будівельними нормативами, підземні паркінги обладнуються примусовою вентиляцією в обов’язковому порядку. Втім, це може бути система, налаштована на автоматичну роботу, коли виділяється окис вуглецю. У будь-якому разі, ви можете поцікавитися в обслуговуючої компанії, чи достатній повітрообмін у гаражі, та чи можна його збільшити.

4. Одягніть маску перед тим, як відкрити двері.
Зустрічі з кур’єрами, сервісними службами, сусідами бажано проводити у масці — так ви захистите і себе, й інших людей.

5. Яка вентиляція у вашому ліфті? 
Ліфти становлять особливу небезпеку у високих будівлях. Наступні заходи можуть зробити їх більш безпечними:

  • Обмеження потужності підйому до однієї людини на 2,5 кв.м. Якщо високоефективний очищувач повітря від твердих частинок (HEPA) може працювати безперервно в ліфті, межі щільності можуть бути послаблені.
  • Переконайтеся, що ліфти мають відкриті двері, коли вони не використовуються. Деякі підйомники можна запрограмувати на це — таку інформація може надати фірма, що обслуговує ліфт.

6. Що робити, якщо ви відчуваєте запах їжі вашого сусіда?
Деякі багатоквартирні будинки мають щілини у верхній частині стін між сусідніми квартирами. Така несправна «пожежна ізоляція» означає, що вогонь може потенційно поширюватися між квартирами. Теоретично, це може бути спільне забруднене повітря.
Тож коли ви відчуваєте запах їжі вашого сусіда або щось гірше, ви поділяєте повітря. Якщо підозрюєте витік повітря і не можете нічого з цим зробити за короткий термін, використання очищувача повітря HEPA у квартирі зменшить ризик.

7. Відкривайте вікна.
Відкрийте вікна, щоб збільшити повітрообмін у вашій квартирі, якщо в ній не встановлена примусова припливно-витяжна вентиляція.
Існує відносно мало доказів перехресного забруднення через вікна сусідніх квартир, що заспокоює.
Проте, відкривання вікна на балконі — менш ризиковане (оскільки повітря краще розсіюється), ніж відкривання його безпосередньо над або під вікном іншої квартири.

8. Перевірте міжквартирний стояк.
Службові стояки — це вертикальні повітропроводи, у яких прокладають труби для водопроводу та вентиляції через кухні та ванні кімнати в багатоквартирних будинках.
Дослідження в Гонконзі показують, що такі канали були пов’язані з поширенням інфекцій між кількома поверхами будівель Amoy Gardens під час спалаху COVID-19.
Багато будинків мають мінімальну герметизацію цих стояків. Перевірте, чи герметична ізоляція, і якщо вона недостатня — посильте її.
9. Перевірте загальнобудинкову витяжку.
Іншим потенційним джерелом витоків і перехресного забруднення є спільні системи вентиляції ванної кімнати та кухні. Вони частіше зустрічаються в старих будівлях, і їх можна розпізнати за безперервним шумом з вентиляційних отворів у ванній, туалеті чи кухні.
Переконайтеся, що вентилятори працюють нормально, і відремонтуйте за потреби.
У новіших квартирах можуть бути автономні витяжні вентилятори, які працюють лише при включеному світлі або вимикачі вентилятора. Ризик перехресного забруднення у такому випадку низький.

Повноцінна припливно-витяжна вентиляція у квартирі — найкраще рішення, особливо під час пандемії. Установки Aerostar — SlimStar, EcoStar, CrossStar mini, SkyStar mini — ідеальне рішення для побутових потреб. У цьому матеріалі ми розмірковували над тим, яка вентиляція краще для багатоквартирних будинків.

Є питання? Телефонуйте: +38 (044) 35 121 35

За матеріалами The Conversation

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.