Як в Україні відбудовуватимуть житло після війни?

З 24 лютого 2022 року в Україні російськими ракетами та снарядами зруйновано тисячі будинків (точну кількість зазначити неможливо, адже вона змінюється щогодинно). Уряд наголошує що всі міста будуть відновлені, а нове житло стане надійним та безпечним, із сучасним дизайном та облаштованими бомбосховищами.

Поки всі ми чекаємо завершення війни, давайте поговоримо, як будуватимуть житло в українських містах.

Ізраїль – як приклад країни, яка живе у режимі загрози війни

В Ізраїлі з 2004 року використовують норми будівництва, згідно з якими нові будинки зводяться з бомбосховищами, а для старих будинків укриття будуються окремо.

Так і в Україні будинки в майбутньому мають стати безпечними та надійними. У таких будівлях передбачать захист від розбивання вікон, вогнезахист конструкцій, енергоефективність та автономність.

Які плани України?

Уряд України зазначає, що проектування нових житлових кварталів буде здійснюватись із укріпленим підземним паркінгом або підземним поверхом обов'язково з двома виходами.

Ігор Ніконов (засновник компанії KAN Development) вважає, що наявність бомбосховища необхідно прописати у Державних будівельних нормах.

Національний союз архітекторів пропонує робити підземні приміщення у нових будинках із подвійним призначенням. Так, у мирний час там можуть розміщуватись виставкові зали, кафе, що гарантуватиме підтримання приміщень у хорошому стані. А під час війни користувач повинен буде передати їх під бомбосховища.

При проектуванні районів перевагу надаватимуть не висотній забудові, адже багатоповерхівки унеможливлюють швидку евакуацію людей.

При будівництві планують використовувати модульні конструкції. Сучасні європейські технології передбачають, що більшість конструкцій виготовляються попередньо на заводі. В основі – збірний залізобетонний каркас та готові панелі стін, з уже змонтованим утеплювачем та вікнами. Така технологія (prefab house) використовується для будівництва житлових кварталів у Швеції, Данії.

При масштабному відновленні інфраструктури архітектори наполягають на зміні зовнішнього вигляду вулиць, внутрішня частина нових будинків має бути типізована, але їхні фасади - унікальні, наприклад, для кожного мікрорайону.

Терміни будівництва та ціна квартир

Фахівці припускають, що відбудова міст триватиме від 3 до 7 років. Який бюджет на це знадобиться поки не зрозуміло. Його можна буде розрахувати тільки після того, як будуть розроблені проектів.

При використанні модульних та збірних конструкцій термін будівництва нового будинку складе 6-9 місяців.

Ми в свою чергу сподіваємось, що забудовники не будуть забувати про вентиляцію у житлових комплексах.

Про важливість вентиляційного обладнання читайте у наших попередніх статтях:

Навіщо потрібна хороша вентиляція у будинку. Причини очевидні та не дуже

Вентиляція у багатоквартирних будинках. Централізована або індивідуальна?

Вентиляція за потребою. Чому енергозбереження та комфорт не суперечать одне одному

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.