Канальний вентилятор: що потрібно знати

Канальна вентиляція відрізняється компактністю та простим монтажем. Місце розміщення вентиляторів — розриви або внутрішні області вентиляційних каналів. Техніка не закріплюється на кронштейнах на стінах і не підвішується до стель, а монтується приховано у вентиляційній системі. Також обладнання встановлюють між підвісною та основною стелею. 

Остання особливість зумовила популярність канальної вентиляції серед дизайнерів, які можуть реалізовувати авторські рішення в інтер’єрі. Загалом, ця система успішно застосовується на промислових підприємствах, у комерційних, адміністративних, житлових або громадських будівлях і спорудах.


Канальний вентилятор: принцип роботи

Важливими пристроями для функціонування цього типу вентиляції є канальні вентилятори. Вони служать для формування та переміщення повітряних потоків з необхідною швидкістю і з заданим напрямом транспортування.

Канальні вентилятори нагнітають рівень тиску, необхідний для рівномірного і стабільного повітрообміну в межах приміщення або будівлі. Можуть бути приточними, витяжними та реверсивними, тобто комбінованими, здатними працювати в режимах витяжки й припливу.

Канальні вентилятори монтуються у вентиляційний канал круглого або прямокутного перерізу, й мають відповідну форму. Зустрічається також змішаний тип монтажу. 

І прямокутний, і круглий канальні вентилятори складаються із наступних елементів:

Корпус зі зносостійкого пластика або оцинкованої сталі.

Лопасті — прямі або загнуті. Варіанти із загнутими вперед лопастями більш шумні, проте ефективніші.

Крильчатка, яка обертається, забезпечуючи надійне кріплення робочих лопастей.

Мотор — електричний двигун, що відповідає за рух головного колеса.

Головне колесо, від якого залежить продуктивність канального вентилятора.

Решітка окрім декоративної функції захищає вентиляційну мережу від попадання сміття і сторонніх предметів.

Термозахист оберігає від несправностей при істотних коливаннях температур.

Зворотний клапан (додатковий елемент) не дозволяє повітряним потокам проникати з вулиці в приміщення, тобто йти у зворотний бік.


Як же працює канальний вентилятор?

Обертання робочого колеса утворює область зниженого тиску. Повітряні маси під тиском засмоктуються і проходять через решітку. Після потрапляння повітряних потоків на лопаті тиск підвищується. Під високим тиском повітря рухається вентиляційними каналами системи.


Канальний вентилятор — який обрати?

Щоб обрати канальний вентилятор, варто ознайомитися з їхньою класифікацією. 

За загальним призначенням їх поділяють на побутові та спеціальні пристрої.

Спеціальні розрізняють за головною експлуатаційною характеристикою:

корозієстійкі та жаростійкі канальні вентилятори встановлюють у приміщеннях промислових підприємств, над побутовими камінами й печами, в лазнях, саунах для швидкого виводу нагрітого вологого повітря та пари;

пилові ефективно видаляють з приміщення повітря зі значним об'ємом твердих частинок, таке устаткування зустрічається на виробництвах;

вибухозахищені канальні вентилятори виводять повітряні маси, що містять горючі й вибухонебезпечні домішки;

■ також існують спеціальні малошумні вентилятори димовидалення. Це протипожежна техніка, яка забезпечує швидке відведення диму, і працює за умови дуже високих температур (до 600°C).


Ще одна класифікація канальних вентиляторів стосується їхнього конструктивного рішення. Зокрема, розрізняють:

Осьові канальні вентилятори. Пристрої з циліндричним корпусом і лопатями на осі електромотора, вздовж якої відбувається циркуляція повітря. Це безшумні моделі, ідеальні для житла та офісів.

У радіальних вентиляторах потоки повітря переміщуються під певним кутом до осі, і циркулюють внаслідок відцентрової сили. Напрямок руху залежить від розташування лопатей. 

Такі вентилятори відрізняються компактністю, низьким рівнем енергоспоживання енергії, невисокою шумністю. Вони не дуже потужні та використовуються для обслуговування невеликих площ.

Діагональні канальні вентилятори. В них повітря рухається по осі, далі змінює свій напрямок на радіальне. Невеликі та безшумні, досить потужні.

Відцентрові відрізняються компактністю, разом з цим, цей канальний вентилятор має підвищену продуктивність. Робота ведеться без зайвого шуму.

Діаметральні канальні вентилятори призначені для вузькоспеціалізованих вентиляційних систем. Потоки повітря у них рухаються по периметру робочого колеса.


Aerostar Group випускає канальні вентилятори для різних потреб. 

Наприклад, клієнти часто обирають Відцентрові прямокутні канальні вентилятори з лопатками загнутими назад серії SV на базі EC — двигуна із зовнішнім ротором. Ця серія застосовується для приточно-витяжних систем вентиляції та кондиціонування і є найбільш передовим рішенням в області енергоощадження.

Прямокутні канальні вентилятори серії SVF і SBV рекомендується використовувати у припливних і витяжних системах вентиляції з великою протяжністю повітроводів і великим аеродинамічним опором мережі.

Дахові вентилятори SRV-EC призначені для зовнішнього монтажу на плоских або скатних дахах, вентиляції багатоквартирних будинків, шкіл, офісів. Завдяки високоефективним EC двигунам і вбудованої інтелектуальної автоматики, вони дозволяють підтримувати заданий тиск, а також в залежності від температури середовища самостійно змінювати витрати повітря, забезпечуючи автономність роботи цілий рік.


Канальні вентилятори — ефективні, компактні, малошумні, невибагливі в обслуговуванні та дають безліч варіантів для монтажу в приміщеннях.

Менеджери Aerostar Group допоможуть прийняти рішення щодо покупки канального вентилятора. Вони детально проконсультують, і запропонують пристрій, орієнтуючись на ваші потреби.

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.