Вентиляція і COVID-19. Думки експертів, пристрої для запобігання поширенню коронавірусу

З початком пандемії COVID-19 тема вентиляції перемістилася у ранг “гарячих обговорень”.
Коронавірус може передаватися повітряно-крапельним шляхом — це визнає більшість спеціалістів. Здавалося б, якісна вентиляція повинна запобігти поширенню вірусу й усунути його частинки з простору, де знаходяться люди. Але яка вона — “якісна вентиляція”? І чому в медіа з’являються повідомлення про те, що вентиляція може діяти навпаки — сприяти поширенню COVID-19.
Спробуємо розібратися у цьому питанні — допоможуть висновки авторитетних організацій та експертів.

Що ВООЗ говорить про вентиляцію?

Починаючи з січня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров’я надає рекомендації щодо вентиляції повітря в контексті COVID-19. На початку пандемії заснована Консультативна група експертів ВООЗ з екологічного та технічного контролю (ECAP) для аналізу наявних наукових даних і методів і поновлення рекомендацій по екологічному і технічного контролю в контексті COVID-19. 
За даними ВООЗ поширення COVID-19 відбувається найчастіше тоді, коли інфікована людина знаходиться у безпосередній близькості з іншою або контактує з нею. Ризик розповсюдження вище в приміщеннях із великим скупченням людей і погано вентильованих, де люди перебувають тривалий час. Поліпшення вентиляції в приміщенні може знизити ризик поширення вірусу.
Звісно, організація зауважує, що вентиляція не є єдиною окремою мірою і повинна бути частиною комплексу заходів, у тому числі фізичного дистанціювання, носіння маски, регулярного миття рук тощо.
ВООЗ стверджує, що при дотриманні правил технічного обслуговування та експлуатації система ОВКП (опалення, вентиляції, кондиціонування повітря) сприятиме зниженню поширення COVID-19 внаслідок збільшення кратності повітрообміну, зниження рециркуляції повітря і збільшення припливу зовнішнього повітря. Проте режими рециркуляції повітря (повторна подача витяжного повітря в приміщення) використовувати не слід. 
Для поліпшення вентиляційної системи неканальні системи опалення та кондиціонування повітря з рециркуляцією повітря, такі як вентилятори доводжувачі або системи роздільного кондиціонування, повинні оглядатися, обслуговуватися та очищуватися відповідно до рекомендацій виробника. 
Важливий момент в коментарях ВООЗ стосується використання вентиляторів.
Річ у тім, що у замкнутому просторі потік повітря від інфікованого безпосередньо в бік іншої людини підвищує ризик передачі вірусу.
Якщо COVID-19 може бути поруч з вами, а використання настільного або підлогового вентилятора не уникнути, важливо забезпечити надходження повітря у приміщення зовні, відкриваючи для цього вікна або двері, і при цьому звести до мінімуму рух повітря від однієї людини до іншої.
Використання стельових вентиляторів може поліпшити циркуляцію повітря, що надходить ззовні, і запобігти утворенню застійних зон повітря в приміщенні. Однак вкрай важливо постійно забезпечувати достатній приплив зовнішнього повітря, наприклад, відкриваючи вікна.

Як забезпечити кращу вентиляцію у приміщенні, де знаходиться хворий на COVID-19 або людина, яка знаходиться на самоізоляції?

  • Хворий повинен знаходитися в окремій кімнаті. Якщо це неможливо, потрібно триматися від нього на відстані не менше 1 метра. Хворий і всі, хто знаходиться з ним в одному приміщенні, повинні носити маску.
  • Потрібно забезпечити хорошу вентиляцію цієї кімнати та приміщень загального користування.
  • Варто використовувати наскрізну або поперечну вентиляцію, щоб активізувати природний рух повітря, відкривши вікна або двері з обох сторін кімнати.
  • Не рекомендується допускати потрапляння повітря з кімнати, у якій знаходиться хворий, в іншу частину будинку.
  • По можливості для хворого слід обрати кімнату з окремим туалетом з витяжним вентилятором, який повинен працювати на високій швидкості.
  • Додатково можна використовувати автономний очисник повітря з фільтром MERV14 / F8. Ці пристрої можуть поліпшити якість повітря, але не замінюють вентиляцію.

Рекомендації EPA — які вентиляційні пристрої працюють? 

Окрім рекомендацій ВООЗ цікавими є також коментарі організації Environmental Protection Agency — Агентства з охорони навколишнього середовища США (агентство уряду США, створене з метою захисту навколишнього середовища і здоров'я людей).
Зокрема, EPA відповідає на питання, чи захищає від COVID-19 озоногенератор. Використовувати озоногенератори в зонах перебування людей не рекомендується: при використанні в концентраціях, що не перевищують санітарно-гігієнічні стандарти, застосування озону в приміщеннях не дозволяє ефективно видаляти віруси, бактерії, цвіль або інші біологічні забруднювачі.
А ось очищувачі повітря при належному використанні можуть допомогти знизити рівень забруднювачів у повітря, включаючи віруси. Однак, сам по собі портативний очисник повітря не є достатнім засобом для захисту COVID-19. Його використання разом з іншими технологіями може бути частиною плану із захисту для родин.
За даними EPA випарні повітроохолоджувачі та вентилятори захищають від COVID-19, оскільки при їх використанні в приміщення для охолодження надходить більше повітря зовні. Такі пристрої встановлюються у сухому кліматі. Їх конструкція передбачає охолодження за допомогою води, що підвищує відносну вологість в будинку. При експлуатації з відкритими вікнами вони вентилюють приміщення зовнішнім повітрям. Не рекомендується включати випарні охолоджувачі повітря, якщо рівень забрудненості повітря зовні істотний.
Віконні кондиціонери, призначені для охолодження певних приміщень, можуть обмежити передачу вірусів через повітря при наявності повітрозабірника і / або фільтра MERV-13 або фільтра вищого класу. Однак одного такого кондиціонера недостатньо для захисту від COVID-19.


Eurovent: збільшити інтенсивність вентиляції

Організація Eurovent (Європейська промислова асоціація з клімату в приміщеннях і охолодженню) радить продовжувати експлуатування вентиляційних систем з суворим дотриманням інструкції. Це дуже важливий пункт для підтримки систем вентиляції в належному вигляді.
Проте є рекомендовані запобіжні заходи, яких варто дотримуватися під час важкої ситуації з пандемією коронавірусу:

  • необхідно збільшити вентилювання і відсоток зовнішнього повітря, яке потрапляє у приміщення;
  • варто продовжити час роботи вентиляційних систем;
  • не можна забувати перевіряти правильність в налаштуванні систем вентиляції та правильність їх обслуговування;
  • рекомендована вологість всередині приміщення вище 30% (у разі якщо це можлива умова у приміщенні конкретного призначення).

Чи може вентиляція стати причиною поширення вірусу?

Один із найавторитетніших медичних експертів України доктор Комаровський, коментуючи заходи профілактики коронавірусу, рекомендував не знаходитися у приміщеннях, де багато людей і відсутня вентиляція. Також він зазначав, що погана вентиляція може збільшити ризик зараження. Боротися з таким станом речей він рекомендував за допомогою провітрювання, хоча ми наполягаємо — є способи більш ефективні.
У 2020-му році у Південній Кореї сталася подія, яка б мала побічно підтвердити можливість передачі COVID-19 через вентиляцію. 
У багатоповерховому будинку наприкінці серпня захворіла сім'я на шостому поверсі. На наступний день коронавірус виявили у дитини з п'ятого поверху, пізніше — у жінки з четвертого. У результаті COVID-19 захворіли десять людей — на десятому, одинадцятому та другому поверхах. Усі пацієнти повідомили, що ніколи не підтримували близькі контакти.
Як зазначено в дослідженні, ситуація трапилася у старому будинку. Через всю будівлю йде шахта природної вентиляції, отвори якої розташовані у ванних кімнатах квартир. Вчені припустили, що перший хворий поширив частинки вірусу у своїй ванні кашлем — вони з'єдналися з парою і проникли в повітропровід.

Стаття про цей випадок опублікована у Міжнародному журналі інфекційних захворювань, проте спеціалісти й досі сперечаються про ризики зараження через вентиляцію. Річ у тім, що коронавірус, як і будь-які респіраторні віруси, не може вижити в системі вентиляції або в кондиціонерах, тому зараження через них — малоймовірне.
У всіх випадках, у яких допускалося поширення COVID-19 через вентиляцію, вентиляційні системи були або старі, або неправильно змонтовані. І це у жодному разі не означає, вентиляція не потрібна.
Вентиляція забезпечує постійний приплив зовнішнього повітря всередину приміщення, в той час, як відпрацьоване повітря видаляється з нього. Забруднене повітря серед іншого містить продукти життєдіяльності людини, забруднювачі, хвороботворні мікроорганізми. У погано вентильованому приміщенні люди піддаються впливу вищої концентрації мікроорганізмів, і ризик зростає зі збільшенням кількості часу, проведеного в такому середовищі.

Як знизити об’єм інфекційного матеріалу у повітрі?
Швидкість і ефективність вентиляції впливають на концентрацію хвороботворних організмів у повітрі, а також тих, які осідають на поверхнях.
Є докази того, що Covid-19 може поширюватися дуже дрібними частинками, званими аерозолями, які виділяються інфікованою людиною при кашлі, чханні, розмові та диханні, а також більшими краплями. Великі краплі падають під дією сили тяжіння, що знижує ефективність заходів соціального дистанціювання. Дрібні аерозолі можуть залишатися в повітрі декілька годин.

У вже встановленій системі вентиляції можна впровадити такі зміни задля поліпшення роботи під час пандемії:

  • збільшити інтенсивність вентиляції;
  • уникати рециркуляції / перетікання повітря з одного приміщення в інше;
  • збільшити приплив зовнішнього повітря;
  • безпечно використовувати секції рекуперації тепла.

Припливно-витяжна вентиляція: найкращий варіант для профілактики поширення COVID-19

Усі експерти погоджуються з думкою, що приплив свіжого очищеного повітря зовні та витяжка забрудненого з приміщення мінімізують ризик поширення коронавірусу. 
Припливно-витяжна установка найбільш ефективно виконує це завдання, особливо збільшується її дієвість при використанні рекуператорів. 
Установка забирає свіже повітря, пропускає через повітряний фільтр, очищає, підігріває за допомогою рекуператора і доставляє його в приміщення будинку.
Також вона витягує вологе відпрацьоване повітря з приміщень, пропускає через систему рекуперації, де забирає необхідну для підігріву вхідного повітря кількість тепла, а потім викидає охолоджене відпрацьоване повітря на вулицю.
Обидва потоки циркулюють в системі одночасно, але не змішуються.
Рекуператори дозволяють передавати теплову енергію від одного повітряного потоку іншому практично без втрат. При цьому потоки повітря, які входять і виходять, розділені. Проходження потоків через панельні фільтри гарантує високий ступінь очищення. 
Надзвичайно важливим є етап монтажу припливно-витяжної установки. Неправильний повітророзподіл може знівелювати потенціал навіть найкращого обладнання, тому краще довірити монтаж спеціалістам.

Розглянемо роботу припливно-витяжної вентиляції на прикладі багатофункціональної повітрооброблюючої установки GreenSTR.
Вона призначена для різних об'єктів, включаючи лікувальні установи та інші приміщення з підвищеними вимогами до умов чистоти.
Важлива перевага GreenSTR — енергоефективність, яка досягається завдяки рекуператору (до 80% енергоощадження), EC-двигунам (знижують експлуатаційні витрати на 5%), вдосконаленому вентилятору із загнутими назад лопатками (збільшують ККД, мінімізують шум, зменшують енергозатрати на 3%).
Потужність такої установки може бути від 1 500 м³/год до 25 000 м³/год, модельний ряд представлений 10-ма типорозмірами. 

У стандартну комплектацію установки входять:

  • інноваційний корпус із PVC-профілем з порошковим епоксидованим покриттям зовні та всередині
  • вентиляторна група з прямим приводом
  • крильчатки
  • AC-двигун або EC-двигун
  • рекуператор — роторний, перехреснотечійний, протитечійний або гліколевий
  • теплообмінник
  • італійська фурнітура
  • система подвійних вентиляторів
  • модульні фільтри — касетний і кишеньковий

Кожен агрегат має власну автоматику. Також доступні додаткові опції:

  • нестандартне проєктування;
  • установка теплового насоса;
  • інспекційні вікна;
  • фарбування у будь-якій колір RAL.

Різні типи контролерів адаптовані під рішення будь-якого завдання і здійснюють управління вентилятором, електрокалорифером або водяним калорифером, водяним охолоджувачем, ККБ, зволожувачем, камерою змішування повітря, гліколевим або роторним рекуператором.
GreenSTR має сертифікат Eurovent (організації, про яку ми згадували у попередніх розділах), і цю установку обрали вже десятки клієнтів Aerostar Group.

COVID-19 дав нам гіркий, але важливий урок. Пандемія ще далека до завершення: варто приймати рішення, які зараз і надалі гарантуватимуть безпеку. 
Якісна вентиляція здатна забезпечити чисте повітря, яке є основою здорового середовища у приміщенні. Не можна ігнорувати цей фактор: від нього залежить наше здоров’я.

Спеціалісти Aerostar Group професійно проконсультують і допоможуть обрати систему до ваших потреб. Телефонуйте: +38 (044) 35 121 35

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.