Вентиляція на харчовому виробництві

Харчова промисловість України — це понад 40 різних галузей виробництва, тисячі підприємств різного масштабу, що виробляють 20% загального обсягу промислової продукції у нашій країні.
У 2020 році фахівці YouControl після оцінки звітності компаній визначили ТОП-1000 українських компаній за рівнем доходу. У переліку — 143 компанії харчової промисловості, і це найбільше представництво за галузями у рейтингу.

Підприємства всіх форм власності надають робочі місця для сотень тисяч українців і у буквальному розумінні “годують країну”. Звісно, власники та керівники таких виробництв повинні подбати про чисте повітря для своїх працівників. 

Функції вентиляції на харчових виробництвах

Функції вентиляції на різних підприємствах приблизно однакові. Але різноманіття факторів, які визначають стабільність роботи саме на виробництвах харчових продуктів, змушують приділити цьому питанню окрему увагу.  
Вентиляційна система повинна виконувати наступні завдання:

  • забезпечити параметри повітрообміну і якості повітря відповідно до санітарно-епідеміологічних умов, для підтримання стабільності виробничих процесів та забезпечення якості продуктів, що виробляються;
  • запобігти негативному впливу технологічних процесів на довкілля — забрудненню димом, газами або запахами;
  • запобігти забрудненню повітря у виробничих приміщеннях вуглекислим газом, пилом, запахами, газами, випарами, які можуть негативно вплинути на комфорт співробітників.

Проєктування вентиляції на підприємствах харчової промисловості

До підприємств харчової промисловості відносяться не лише великі виробництва, такі як молокозаводи або м'ясокомбінати, борошномельні та цукрові заводи, але й підприємства громадського харчування (ресторани, кафе, їдальні тощо).
Така багатоманітність вимагає індивідуального підходу до кожного проєкту.

На будь-якому виробництві є приміщення, де висуваються різні вимоги до вентиляції.
У робочих зонах — виробничих цехах, відбувається перероблення м’яса, молока овочів та фруктів, випікання хліба тощо. 
На складах підтримуються умови для зберігання харчової продукції, напівфабрикатів, та сировини, яка використовується для харчового виробництва.
Підприємства можуть мати зали для обслуговування і торгівлі, куди приходять відвідувачі. Поруч можуть розташовуватися кухні ресторанів, кафе, з виробництва кулінарії. 
Додаткові технічні приміщення виділяються для розміщення електрообладнання, опалювальних приладів, вентиляційних установок і холодильних машин.
Також на підприємствах завжди є службові та адміністративні приміщення.

Параметри вентиляції для різних зон підприємств харчового виробництва визначені у ДБН В.2.2-25:2009 Будинки і споруди Підприємства харчування (Заклади ресторанного господарства) та ДБН Д.2.3-28-99 (М 28) Устаткування підприємств харчової промисловості.
Що потрібно пам’ятати при розрахунку вентиляції у робочих зонах (виробничих цехах)?
Склад та чистота повітря підтримується відповідно до гігієнічних вимог, необхідних для виготовлення харчових продуктів.
Наприклад, знезараження особливо важливе на м'ясопереробних виробництвах.
Слід пам’ятати, що після встановлення вентиляційної системи на харчових підприємствах її елементи щонайменше раз на рік очищуються і дезінфікуються.

Передбачаються способи відводу або нейтралізації забрудненого повітря
Ефективна витяжка повинна долати випари розчинників на олійножирових комбінатах, пил від борошна або цукру на цукрових та хлібокомбінатах, вуглекислий газ, який активно утворюється на заводах з виробництва пива і вина, розчинники, діоксид вуглеводу та інші сполуки, які виділяються під час виробничих процесів у консервних цехах. 
Наприклад, у бродильному залі дозволяється вміст CO2 9000 мг/м³, у пекарнях вміст чадного газу (CO) не повинен перевищувати 20 мг/м³.
Як ми вже зазначали — вентиляція повинна запобігати негативному впливу виробництва на навколишнє середовище. Для цього витяжне повітря, що видаляється в атмосферу, озонується та дезінфікується.
Тепло- і вологовиділення — ще одна проблема харчових виробництв. Потрібно визначити їх джерела й забезпечити ефективний відвід тепла та вологи.
Ретельне підтримання визначеної температури та вологості важливе у виробництві сирів та інших молочних продуктів. Сири визрівають у спеціальних кондиціонованих камерах з правильним повітрообміном. 
У цехах, де виробляються молокопродукти, вентсистема підтримує склад повітря, температуру і вологість, запобігаючи випаданню конденсату.
Вентиляція повинна відповідати вимогам пожежобезпеки та вибухобезпеки. Особлива увага цьому виділяється у цехах, де виробляється борошно, крупи, цукор, олія, масло, жири. 
Наприклад, на виробництвах вершкового масла та маргаринів потрібні місцеві пилотяги з ефективним вибухо і пожежозахищеним виконанням, доступом для санації та регламентного обслуговування різних робочих зон.
Грамотне зонування на підприємствах харчової промисловості охоплює такі етапи як створення перепадів тиску, припливу та витяжки, аби забруднене повітря не потрапляло з одного приміщення в інше, локалізацію зон забруднення, встановлення в отворах і проїздах повітряних теплових завіс, що відокремлюють окремі ділянки та перешкоджають появі конденсату
Наприклад, у цехах з виробництва цукру та лимонної кислоти на певних етапах підвищується концентрація водяної пари, пилу, тепла і шкідливих газів. 
Встановлення на окремих ділянках місцевої витяжки, парасоль та укриттів дозволяє локалізувати зони забруднення повітря. 
Відповідно до цих вимог вентиляційна система відбирається за ознаками:

  • Потужності припливу, витяжки та загального повітрообміну.
  • Можливостям з обробки повітря (охолодження, нагрів, очищення, осушення, зволоження). 
  • Пожежною та вибухобезпекою.
  • Зовнішніми параметрами — насамперед, габаритами. Не завжди установку, яка підходить за іншими показниками, є можливість встановити на конкретному виробництві. 

В залежності від об’єкта, вентиляційна система може бути організована за однією з наступних схем або їхньої комбінації (перелік невичерпний, інженери можуть застосувати й інші рішення):

  • Місцева витяжна вентиляція забезпечує швидке видалення забруднень з проблемних зон — може бути реалізована витяжками, аспірацією, відсмоктувачами. Наприклад, аспірація — дієвий метод відведення зернового та борошняного пилу.
  • Місцева припливна вентиляція забезпечує приплив свіжого повітря.
  • Технологічна вентиляція створює подачу свіжого повітря для охолодження окремої технологічної зони або відведення з неї забрудненого повітря;
  • Нарешті загальнообмінна вентиляція зазвичай представлена системою припливно-витяжної, або окремо — припливної або витяжної вентиляції. У такому випадку джерела забруднень розподілені рівномірно і так само рівномірно ці забруднення відводяться.

Вентиляційні установки Aerostar для харчових підприємств України

В портфоліо об’єктів Aerostar Group є ТОВ “Літинський молочний завод” (ТМ “Білозгар”), який виробляє молочну продукцію – сири, солодковершкове масло, йогурти тощо. На об'єкті встановлено канальне обладнання, холодильна машина ALPENTA EAC 3 150C.
На олійноекстракційному заводі “Екотранс” у Миколаєві, який займається переробленням насіння соняшнику та виробництвом рослинної олії, встановлено обладнання Aerostar Group GlobalStar та SkyStar mini.
Виробник м’ясної продукції “Семенівські ковбаси” знаходиться у Слов'янську, Донецької області. Тут встановлені припливні установки GREENSTR з автоматикою та компресорно-конденсаторні блоки.
Отже, для харчових виробництв використовується широкий асортимент вентиляційного обладнання нашої компанії.

Припливно-витяжні установки GreenStr, GlobalStar, SkyStar, CrossStar, EcoStar та інші ефективно забезпечують загальнообмінну вентиляцію. Кожна з лінійок має багато типорозмірів, що дозволяє підібрати оптимальний варіант за габаритами та потужністю. 
Припливно-витяжна установка з рекуператором дозволяє повертати тепло й використовувати його для обігріву приміщень взимку.

DryStar — адсорбційний роторний осушувач повітря, який може використовуватися на харчових виробництвах автономно або у комплексі з повітрооброблюючою установкою. Ефективно підтримує мінімальну вологість при низьких температурах.

Кожен різновид холодильного обладнання має свої переваги. 
Чилери випускаються у різних варіантах виконання: наприклад, холодильні машини з повітряним охолодженням, варіант із системою Free cooling, теплові насоси з повітряним охолодженням тощо. Кожен із варіантів дозволяє розв'язувати певну проблему на харчових виробництвах. 
Компресорно-конденсаторні блоки “ASYS” мають високу холодопродуктивність, що зменшує об'ємні витрати газу.
Фанкойли забезпечують охолодження, обігрів і вентиляцію повітря, створюючи комфортний мікроклімат за максимально короткий час цілий рік. Дозволяють створювати незалежні температурні зони з урахуванням різних вимог.
Підібрати обладнання для ваших потреб допоможуть менеджери Aerostar Group: +38 (044) 35 121 35.

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.