Вентиляція на складах: що враховувати та яке обладнання обрати

Склади є частиною багатьох будівель. У торгових центрах та магазинах, ресторанах і їдальнях, на промислових об’єктах, у медичних та освітніх закладах є приміщення для зберігання.
Як в окремих приміщеннях, так і на великих складах, вкрай необхідна якісна вентиляція.
Головне завдання вентиляційної системи: створення середовища для збереження продукції та матеріальних цінностей. 

Як організувати вентиляцію на складі?

Вентиляція на складах повинна враховувати наступні фактори:

  • Тип складського приміщення: за галузями логістики, функціями, які виконує склад, ступенем механізації, технічними характеристиками, класами тощо.
  • Дотримання якісних умов зберігання і термінів придатності певної продукції —  показники температури, відносної вологості, рухливості повітряних мас. На одному складі можуть зберігатися продукти, що зберігаються за різних умов, а отже це ускладнює конструктивні особливості вентиляційної системи. 
  • Особливості конструкції будівлі (тип покрівлі, стін тощо)
  • Організацію зберігання, зокрема, висоту стелажів, транспортування, обслуговування складів.
  • Нестачу вільних площ на складах через безліч обладнання, стелажів, продукції, й у зв’язку з цим — порушення повітрообміну та виникнення “зони застою”.

При розробці вентиляційної системи на складі керуються нормативним документом СНіП 2.11.01-85 Складські будівлі. 
Він регламентує показники вологості, швидкості переміщення повітряних мас і температурного режиму. 
Відповідно до цих нормативів, кратність повітрообміну для складських приміщень загального призначення  дорівнює 1. Таким чином, повітря на складах повинне повністю оновитися за одну години щонайменше раз. 
Кратність повинна перераховуватися у бік збільшення, у разі якщо на території складу задіяно багато техніки, зберігаються лакофарбові матеріали, текстильна продукція, медикаменти та інше.

Складські приміщення — різноманітні, і проєктувальники можуть прийняти рішення про доцільність використання на них загальнообмінної, канальної, безканальної, механічної, місцевої або природної вентиляції.

У багатьох випадках основою вентиляційної системи великого складу може бути припливно-витяжна система вентиляції. Якщо вона обладнана рекуператором, це дозволить заощадити енергоресурси та використовувати частину тепла, що виводиться, для обігріву.
Припливна вентиляція забезпечує надходження чистого повітря. Витяжна — забирає відпрацьоване.
На одному з наших об’єктів, у Логістичному центрі Епіцентр К (Калинівка, Київської області), встановлено припливно-витяжну установку Aerostar GreenSTR.

GreenSTR — по-справжньому енергоефективне рішення для великих просторів, адже дозволяє заощаджувати до 88% енергоресурсів завдяки рекуперації та EC-двигунам. Корпус з антикорозійним покриттям та сендвіч-панелями забезпечує витривалість установки у різних умовах, які можуть створюватися на складах для збереження продукції. Установки обладнані модульними фільтрами (кишеньковими або касетними) — клас очищення ISO 16890: Coarse.
Припливно-витяжну вентиляцію доповнюють додатковим обладнанням, яке буде нагрівати, охолоджувати, осушувати або зволожувати повітря. 

Для кондиціонування можуть використовуватися чилери. 
Чилери Alpenta відрізняються підвищеною енергоефективністю та ККД і скорочують витрати на експлуатацію. У Alpenta застосовується екологічно безпечний холодоносій. Відрізняється компактністю, що актуально для об’єктів із браком простору. 
Агрегат має якісне антикорозійне покриття, підвищену тепло- і звукоізоляцію.

Також Aerostar пропонує якісне канальне обладнання. Вентилятори, у тому числі дахові, ефективно забезпечують приплив або витяжку повітря. 
Регулятори призначені для підтримки заданої кількості повітря в системах зі змінною витратою повітря. Електричні та водяні нагрівачі призначені для підігріву повітря у канальних системах, водяні та фреонові охолоджувачі — для охолодження. 
Різноманітний функціонал для канальних систем забезпечують кишенькові та касетні фільтри, рекуператори, заслінки, змішувальні вузли, гнучкі вставки, шумоглушники, камери змішування, клапани.

Адсорбційні роторні осушувачі повітря DryStar можуть використовуватися окремо або у комплексі із повітрооброблюючою установкою. Це оптимальне рішення, коли на складі потрібно контролювати рівень вологості — наприклад, при збереженні гігроскопічних матеріалів та сипучих речовин.
DryStar легко інтегрується у систему диспетчеризації об’єкта.

Повітряні завіси WallStar ставляться на складах, в ангарах, у виробничих та інших приміщеннях, де є вхідні ворота.
Завіси призначені для захисту відкритих прорізів воріт від потрапляння холодного повітря з вулиці. Встановлюються всередині приміщення, збоку або над вхідними воротами.
Завіси є збірною конструкцією, яка базується на прямокутних канальних елементах.
Поставка здійснюється в розібраному вигляді, елементи адаптовані для швидкого і зручного монтажу.
Модельний ряд представлений повітряними завісами без нагрівача, з водяним або електричним нагрівачем.

Важливе питання для проєктувальників — вибір автоматики та систем для управління. Часто брак місця на складах зумовлює потребу у вентиляції, яка не лише працює безперебійно, але й управляється на відстані.
Більшістю установок Aerostar Group ви можете управляти на відстані за допомогою Aerostar App. Завдяки цьому додатку доступне керування усіма установками на великому об’єкті або на декількох об’єктах, а інтерфейс ви можете налаштовувати під себе — обираючи пріоритетні та менш важливі функції. 

Обрати оптимальний варіант обладнання допоможуть менеджери Aerostar. Телефонуйте: +38 (044) 35 121 35

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.