Вентиляція у багатоквартирних будинках. Централізована або індивідуальна?

Більшість жителів великих міст живуть у багатоквартирних будинках. Через несприятливу екологічну ситуацію вони вимушені на вулиці дихати не найкращим повітрям, але й після повернення додому очікуваного полегшення не отримують.
Дані Держстату свідчать: у 2020 році тільки 2% міського населення України проживали в новобудовах, зведених в роки Незалежності. Тобто всі інші жили у будинках зі старою системою вентиляції, де часто лише провітрювання — надія на ковток свіжого повітря.

Вентиляція у новобудовах, навіть тих, що належать до класу “комфорт” і вище, теж не завжди ідеальна.
Які сучасні рішення дозволяють створити для мешканців квартир сприятливий мікроклімат?

Чому природна вентиляція — не вихід?

Відзначимо відразу: ми не розглядаємо природну вентиляцію (як неорганізовану, так і організовану), як прийнятний спосіб забезпечення приміщень свіжим потоком повітря. 
По-перше, тому, що якість повітря, яке потрапляє у будівлю з вулиці, — вкрай низька. Особливо це стосується великих міст (а ми зараз говоримо насамперед про міські багатоповерхівки). 
Якщо ви не хочете, аби бруд, шум та комахи безперешкодно потрапляли у кімнати, де ви відпочиваєте, їсте та працюєте — подумайте про інші способи вентиляції.
Друга причина, чому ми проти природної вентиляції — недостатність повітрообміну та складність його регулювання. Це небезпечно ще й тому, що у разі пожежі дим буде видалятися не так швидко, загрожуючи всім, хто знаходиться у приміщенні.


Повна залежність від погоди зовні — ще один недолік. Вона спричиняє тепловтрати взимку та потрапляння гарячого вуличного повітря у кімнати влітку. Компенсувати ці наслідки ви будете кліматичною технікою, отже, витрати на опалення та охолодження зростуть. 
Ефективну витяжку відпрацьованого та приплив свіжого повітря може забезпечити лише припливно-витяжна система вентиляції. Така система забирає з приміщення відпрацьоване повітря і повертає свіже.
Припливно-витяжні установки виробництва Aerostar Group обирають для багатоквартирних будинків як великі забудовники, так і власники квартир у цих будинках.

Постає питання — що краще: централізована чи індивідуальна вентиляційна система? Кожен варіант має свої нюанси, переваги та недоліки.


Повітря для всіх: централізована вентиляція для багатоповерхового будинку

Припливно-витяжні установки для централізованої вентиляції встановлюються переважно на дахах багатоповерхівок. 
Для мешканців будинку одна з основних переваг полягає у тому, що немає потреби передбачати місце для установки у квартирах. Навіть власники просторого житла воліють віддавати менше квадратних метрів на технічні потреби.
Обслуговуванням централізованої установки зазвичай займається сервісна компанія, яку запрошує обслуговуюча контора будинку. Коли установка розташована у вашій квартирі — викликати сервісників ви будете самостійно.
Якщо така припливно-витяжна вентиляція працюватиме і на обігрів, то забудовнику доведеться подбати ще й про можливість регулювання параметрів мікроклімату для жителів кожної квартири. Централізована регуляція — не дуже зручний варіант для споживачів. 
За допомогою VAV-регуляторів та CAV-регуляторів у квартирі можна підтримувати задане значення витрат повітря у системах вентиляції з постійними витратами тепла.

Припливно-вентиляційні установки виробництва Aerostar встановлені у великих житлових комплексах багатьох міст України.

Припливно-витяжна установка GreenStr 

GreenStr  — одне з найкращих рішень для вентиляції житлових будинків. Ця модель має європейський сертифікат Eurovent, отже, відповідає всім європейським стандартам.

  • Головна перевага GreenStr — енергоефективність. Енергоощадні технології, які тут використовуються, дозволяють заощаджувати до 88% ресурсів. Зокрема, рекуператор скорочує енергоспоживання до 80%.

  • Стандартний модельний ряд представлений 10-ма типорозмірами — такий діапазон дає можливість підібрати обладнання для приміщень різного масштабу. Можливе нестандартне проєктування.

  • Автоматика розробляється індивідуально для кожного агрегату, дозволяючи управляти параметрами устаткування з максимальною ефективністю.

  • У стандартну комплектацію GreenStr входять інноваційний корпус з PVC-профілем, покритий порошковою епоксидованою фарбою зовні та всередині, вентиляторна група з прямим приводом, крильчатки, АС-двигун або EC-двигун, рекуператор (роторний, перехрестноточійний, протитечійний або гліколевий), DUAL FAN — система подвійних вентиляторів, модульні фільтри класу очищення ISO 16890.

  • Серед додаткових опцій — можливість установки теплового насоса будь-якого рівня складності, який здійснюватиме нагрів та охолодження припливного повітря.
    Також встановлюються різні типи контролерів, що дозволяють керувати вентилятором, електрокалорифером/водяним калорифером, водяним охолоджувачем, ККБ, зволожувачем, камерою змішування повітря гліколевим або роторним рекуператором.


Кожен сам за себе: переваги побутових вентиляційних установок

Побутові припливно-витяжні установки квартировласники обирають, якщо загальна система вентиляції у багатоквартирному будинку їх не задовольняє.
З індивідуальною системою вентиляції у квартирі мешканці почуваються цілком незалежними: вони знають, що будуть забезпечені свіжим повітрям, і разом з тим, мікроклімат у житлі відповідає їхнім потребам. 

SlimStar

SlimStar — стельова припливно-витяжна установка з пластинчастим рекуператором з продуктивністю до 2300 м³/год. Це установка з ультракомпактним корпусом — товщина панелей корпусу усього 30 мм.


  • Має надійну тепло- і звукоізоляцію завдяки сендвіч-панелям з мінеральної вати.

  • SlimStar гарантує ефективну рекуперацію тепла — заощаджує до 79% енергії та коштів.

  • Не вимагає пусконалагоджувальних робіт. Достатньо під'єднати установку до електромережі та змонтувати систему повітропроводів.

  • Вбудована автоматика дозволяє управляти заслінками з сервоприводами, парозволоженням та іншими доступними опціями.

  • Важлива перевага для користувачів — просте управління будь-коли та будь-де з усіх зручних девайсів. А зручне обслуговування на місці встановлення стає можливим завдяки знімним дверцятам.

  • У стандартному модельному ряді — сім типорозмірів. У стандартну комплектацію входять максимально ефективні EC-вентилятори, протитечійний теплообмінник, касетні фільтри, байпас (опціонально), пульти дистанційного керування.

  • Доступні додаткові опції: водяне охолодження, електронагрів, водяний нагрів, фреонове охолодження, підключення датчика якості повітря/датчика вологості.



Мешканці нових ЖК України роблять свій вибір на користь побутових установок Aerostar Group. Наприклад, клієнти компанії, які придбали квартиру у престижному житловому комплексі Вінниці Premier Tower, вирішили встановити SlimStar. А квартировласники у ЖК "Лісова казка" у Деснянському районі Києва обрали припливно-витяжну установку CrossStar.

Менеджери Aerostar Group — українського виробника вентиляційного обладнання — професійно проконсультують з приводу будь-яких установок. Телефонуйте: +38 (044) 35 121 35 

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.