Вентиляція в кафе і ресторанах

При оцінці закладів і відвідувачі, й ресторанні експерти багато уваги приділяють інтер’єру та атмосфері. Не можна сказати, що це найголовніший фактор, проте він суттєво впливає на відвідуваність ресторану, бару або кафе.
Якісна вентиляція — важлива складова, яка забезпечує комфорт гостям. Як її забезпечити?

Проєктування вентиляції для закладів харчування

Розробляти проєкт вентиляції потрібно із визначення задач конкретної системи.

Вентиляція у закладі харчування забезпечує:

  • санітарно-гігієнічні норми, визначені нормативними документами
  • комфорт для людей, які працюють у закладі та відвідують його
  • видалення диму, пару, летючих речовин з кухні 
  • видалення запахів з кухні, підсобок, санвузлів та інших приміщень

При проєктуванні системи вентиляції враховують наступні фактори:

  • загальну кількість співробітників і максимальне завантаження посадкових місць в ресторані
  • кількість джерел тепла, в тому числі техніку та людей
  • порядок розміщення посадкових місць — щільність, кількість
  • чи куритимуть у приміщенні та об’єм диму від сигарет
  • особливості всього технічного обладнання

Повітрообмін у закладах харчування розраховується на кожного відвідувача будь-якого віку не менше 30 м³/год припливу, на кожного співробітника (незалежно від роду занять) — 60 м³/год.
Для зал, де курять — 100-120 м³/год.
Ці розрахунки допомагають обрати вентиляційну установку.
Згідно з ДБН В.2.2-25:2009 Будинки і споруди Підприємства харчування (Заклади ресторанного господарства) в приміщенні, де дозволено куріння, слід передбачити автономну вентиляційну систему з очищенням повітря, щоб запобігти поширенню тютюнового диму в обідні зали для осіб, які не курять.
Заклади повинні бути обладнані системами опалення і вентиляції, які необхідно проєктувати згідно із вимогами СНіП 2.04.05, ДБН В.2.5-20.
Системи опалення і вентиляції закладів, які вбудовані в будинки іншого призначення або прибудовані до них, повинні проєктуватися роздільними з відповідними системами цих будинків. Викиди витяжних систем мають розміщуватися над дахом житлового будинку.
Технологічне обладнання зі значними тепло- і вологовиділеннями повинно оснащуватися укриттями, обслуговуваними місцевими системами, які проєктують окремо від загальнообмінних. Місцеві укриття від технологічного обладнання оснащуються фільтрами для уловлювання жирів. 

Системи витяжної вентиляції повинні проєктуватися самостійними для: 

  • приміщення для відвідувачів (за винятком санвузлів); 
  • гарячих цехів і мийних; 
  • місцевих відсмоктувачів, вбудованих у технологічне обладнання; 
  • виробничих (за винятком гарячих цехів і мийних), складських (за винятком охолоджувальних камер) приміщень;
  • адміністративних приміщень; 
  • туалетів і душових; 
  • охолоджуваних камер.

Повітря має подаватися до приміщень для відвідувачів і до виробничих приміщень окремими припливними системами. 
Розрахунок повітрообміну в гарячому і кондитерському цехах проводиться на поглинання теплонадлишку в робочій зоні від людей, сонячної радіації (або електроосвітлення) і технологічного обладнання.  
Для розрахунку повітрообміну в цих цехах температуру повітря, що видаляється через місцеві відсмоктувачі технологічного обладнання, слід приймати 42 °C, а температуру повітря під стелею — 30 °C. Повний тепловий потік від одного працівника приймається 210 Вт. 
В обідніх залах теплообмін розраховується на поглинання теплонадлишку від людей, сонячної радіації або електроосвітлення. Повний тепловий потік від відвідувача — 116 Вт.
У гарячому цеху розрідження забезпечується подаванням у цех 40% припливного повітря. Залишок цього повітря подається через обідню залу. Припливне повітря подають у робочу зону гарячого і кондитерських цехів, і у верхню зону інших приміщень. 
При проєктуванні системи кондиціювання застосовують центральні та місцеві кондиціонери з охолодженням припливного і рециркуляційного повітря. 
Місцеві кондиціонери застосовуються у холодний період року для підігріву повітря. 

Вентиляційне обладнання для ресторанів та кафе 

Часто проєктування вимагає неординарних рішень та ускладнюється особливостями роботи закладу.
Наприклад, заклад з відкритою кухнею оберненою до залу з посадковими місцями вимагає надзвичайно сильних витяжок. Звісно, запахи з кухні можуть розбурхувати уяву та апетит відвідувачів, але не настільки, щоб осідати на їхніх особистих речах та предметах інтер’єру закладу.
Фудкорти, ринки їжі та інші ресторанні об’єднання, які об’єднують багато закладів, — також непростий об’єкт для проєктувальника. Правильний повітрообмін потрібно забезпечити у кожному куточку простору, а це може бути нелегким завданням.

При організації вентиляції кухні забезпечується:

  • видалення тепла від кухонної техніки — печей, духових шаф тощо;
  • відведення диму та парів
  • зменшення вологості в приміщенні
  • виведення неприємних запахів
  • запобігання пожежам

KITCHEN FAN STAR (KFS) — високопродуктивний витяжний вентилятор для видалення повітря високої температури, який може містити жирні пари та дим.
Використовується на кухнях, у ресторанах, на харчових виробництвах. 
Забруднене повітря видаляється за лічені секунди. При цьому його температура може бути до 120°C. 
Власники закладів оцінять високий ККД вентилятора — 84,8%. Також KITCHEN FAN STAR адаптований для роботи у приміщеннях, де перебувають люди, адже має низький рівень шуму.

Припливно-витяжні установки GreenStr — вентиляційне обладнання, яке наші клієнти обирають найчастіше. Вони чудово забезпечують загальнообмінну вентиляцію, витягуючи з приміщення відпрацьоване повітря та подаючи свіже.
GreenStr можуть мати широкий діапазон потужності: від 1500 до 25 000 м³/год. Дозволяють заощаджувати до 88%, у тому числі завдяки рекуператору, який повертає частину тепла з відпрацьованого повітря у приміщення, суттєво зменшуючи загальне енергоспоживання.
Ця установка має сертифікат Eurovent — це гарантує відповідність реальних параметрів заявленим. Усі технічні характеристики, які декларує Aerostar відповідають дійсності та вашим потребам. 
Aerostar постачав вентиляційне обладнання для десятків ресторанів, кафе та інших закладів харчування. 
У “Pizza Celentano” в ТЦ New Point у Львові встановлено припливні установки GreenSTR, компресорно-конденсаторний блок ASYS Basicfreeze та інше обладнання. 
На ринку їжі Kyiv Food Market у київському заводі Арсенал — обладнання Hitachi, зокрема, VRF-системи Sigma.
У ресторані мережі KFC у ТРЦ Gorodok Gallery — GreenStr.
Величезний фудкорт у ТРЦ Lavina Mall також забезпечений нашою вентиляцією.
Менеджери Aerostar Group допоможуть підібрати обладнання для ваших потреб: +38 (044) 35 121 35.

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.