Витяжна вентиляція на кухні. Обладнання для вашого комфорту

Яке обладнання на кухні — найважливіше?
Напевно, ви назвете техніку для приготування їжі, й, безумовно, матимете рацію.
Проте без якісної вентиляції ваша кухня ризикує перетворитись на справжнісіньке пекло. Утворення застояних запахів, підвищена вологість, недостатній рівень кисню, надлишок вуглекислого та інших газів, покриття сажею предметів інтер'єру — всього цього, звичайно, не можна допускати.  
Вентилятори, витяжні парасолі, жировловлювальні фільтри — поговоримо про вентиляційне обладнання для кухні.

Функція витяжної вентиляції на кухні — видалення з приміщення відпрацьованого повітря та продуктів згоряння природного газу від газових плит.
Місцева витяжна вентиляція видаляє повітря від місць з найбільшою концентрацією шкідливих домішок в повітрі. Приклад такого обладнання — парасолі, які встановлюються над газовою або електричною плитою.

Вентиляційні парасолі поділяються на витяжні та припливно-витяжні.

◼ Витяжні (місцеві вентиляційні відсмоктувачі) призначені для видалення зайвого тепла, пари, продуктів згоряння, жиру, кіптяви тощо. Розігріте повітря втягується в парасолю, проходить через жировловлювальні фільтри й переправляється у повітропровід, через який виводиться з приміщення.

◼ Припливно-витяжні парасолі забезпечують не лише витяжку розігрітого і забрудненого повітря, а й приплив чистого холодного. Використовуються у приміщеннях, де обмежений приплив свіжого повітря, відбувається значне виділення тепла обладнанням або необхідна подача охолодженого свіжого повітря до робочого місця. Кількість повітря, яке витягається і подається, відрізняється — витяжка повинна переважати над припливом на третину. Тому не розраховуйте, що потік чистого повітря зіграє роль повітряної завіси.

За типом конструкції витяжні та припливно-витяжні парасолі діляться на пристінні й острівні. Пристінні та острівні парасолі у поперечному перерізі можуть мати форму трикутника, трапеції або прямокутника.
Пристінні парасолі мають один ряд жировловлювальних фільтрів і кріпляться до стіни безпосередньо над обладнанням.
В острівних парасолях — два ряди жировловлювальних фільтрів, і тому вони відрізняються великою продуктивністю і можуть встановлюватися над обладнанням великої площі. Острівні парасолі розміщуються над обладнанням, яке стоїть окремо  і кріпляться до стелі. 
Парасолі-переходи (їх ще називають мангальними) можуть мати форму усіченої піраміди, конуса або іншу, складнішу. Використовуються найчастіше над обладнанням, у якому є відкритий вогонь, і комплектуються іскрогасними фільтрами.

Конструкція та принцип роботи витяжних парасолів

Конструктивно витяжні парасолі складаються з корпусу, знімних жировловлювальних фільтрів, встановлених під кутом 45⁰, і ванночки для збору жиру. 
Для припливно-витяжних парасольок обов'язковим елементом є припливна решітка або дифузор. 
Додатково парасолі можуть оснащуватися іскрогасними фільтрами, врізками, краном для зливу жиру, світильниками, вушками кріплення, вентиляторами тощо.

Розігріте забруднене повітря від обладнання менш щільне, ніж холодне, і тому підіймається, потрапляє в парасолю і проходить через лабіринтові жировловлювальні фільтри. Там гаряче повітря, насичене парами олії, вдаряється об стінки фільтра, що має лабіринтову структуру, й охолоджується. У результаті перепаду температур олія конденсується, відокремлюється від повітря і по ламелах жировловлювача стікає у спеціальну ванночку, а очищене від жирових і олійних відкладень повітря надходить в повітропровід.

Жировловлювальні фільтри бувають збірно-розбірні та нерозбірні. Нерозбірні дешевші, але у них неможливо промити ламелі з внутрішньої сторони. 
Використовувати витяжні та припливно-втяжні парасолі без фільтрів не варто, інакше повітроводи та лопаті вентилятора швидко заростатимуть жиром і вимагатимуть частого очищення. Це призводить до вимушеного простою й навіть може спричинити пожежу.

Витяжні вентилятори для кухні

Звичайна кухонна витяжка працює за призначенням лише в обмеженій зоні — над пічкою. Для очищення повітря по всій площі кухні призначені витяжні вентилятори.
Вони повністю усувають запахи, знижують вологість, видаляють з повітря жирні частки та стабілізують температуру повітря на кухні.
Нарешті, витяжні вентилятори не дають можливості запахам поширюватися по всій квартирі, в’їдатися у кухонні меблі та техніку, перешкоджають утворенню шару кіптяви.
Найбільш розповсюджені два типи вентиляторів — осьової конструкції та відцентрової. Осьові відрізняються високою продуктивністю та ефективністю, але використовуються переважно для приміщень невеликої площі. Ці агрегати прикріплюються клеєм і саморізами до стін і стелі або монтуються у вентиляційну трубу.
Відцентрові застосовуються для обладнання торгових центрів, закладів громадського харчування, громадських будівель та інших великих об'єктів.

Відповідно до конструктивних особливостей і місця розміщення розрізняють вентилятори настінні, віконні та канальні.

Кухонні вентилятори мають характерні риси, які виділяють їх з-поміж іншої вентиляційної техніки й дозволяють ефективно виконувати своє призначення:

  • конструкція і корпус пристосовані для роботи в умовах високих температур та вологості, з високою концентрацією диму, олійних або жирових випаровувань;
  • корпус легко відкривається і пристосований для чищення від пилу і жирових забруднень;
  • відцентрові вентилятори з прямокутним корпусом або равликом можуть мати кілька швидкостей;
  • двигун вентилятора має клас захисту IP54, IP55, з надійним термозахистом;
  • двигун захищений від забруднень, розміщений у різних відсіках з крильчаткою або відокремлений перегородкою;
  • кухонний витяжний вентилятор має корпус, захищений від вібрації та шуму. Він розрахований на тривалу безперервну роботу.

KITCHEN FAN STAR (KFS) — професійне вентиляційне обладнання для кухні

Високопродуктивний витяжний вентилятор виробництва Aerostar призначений для видалення повітря високої температури, яке містить жирні пари та дим.
Застосовується у кухонних приміщеннях, ресторанах, на харчових виробництвах.

Витяжний вентилятор серії KFS у лічені секунди видаляє запахи та покращує мікроклімат. 
Демонструє ефективну роботу при високій температурі повітря, що очищається (до 120°C) й має високий ККД — 84,8%.
Передбачена шумо- і термоізоляція корпуса: 50 мм мінеральної вати щільністю 80 кг/м3. 
Агрегат має енергоефективне робоче колесо із заломленими назад лопатками й винесений з потоку асинхронний двигун IP55 з класом ізоляції F. Надміцна конструкція корпусу вентилятора забезпечена подвійними стінками з високоякісної оцинкованої сталі. Оснащений герметичними дверима для простого монтажу та обслуговування.
Стандартний модельний ряд представлений 9-ма типорозмірами.
Можна доукомплектувати локальним вимикачем і/або пристроєм пуску і захисту двигуна IP54.
Обрати обладнання для ваших потреб допоможуть менеджери Aerostar Group. Кухня у приватному будинку або масштабний цех виробництва харчових продуктів, кав’ярня або великий ресторан — ми знаємо, яка вентиляція вам потрібна.

Телефонуйте: +38 (044) 35 121 35

Цей веб-сайт використовує файли cookie з функціональних, зручних та статистичних причин. Якщо ви приймаєте використання файлів cookie, натисніть кнопку "Я згоден". Політика конфіденційності та захисту персональних даних.